TÉMÁK, Kategóriák

Tények és érdekességek a kávéivással kapcsolatban!

595
HOZZÁSZÓLÁS:

A kávécserje fürtökben hozza vörös színű csonthéjas termését. Minden termés két babszemet rejt nagymértékű fogyasztása idősebb nőknél elősegítheti a csontritkulást

A kávé a koffein mellett legalább 300 egyéb hatóanyagot tartalmaz, jóllehet ezek közül csak egynek, a niacinnak (B3-vitamin) van tápértéke. Ez a vitamin a kávé pörkölése során keletkezik, egy csésze kávéban körülbelül 1 mg található belőle. A felnőttek napi niacinszükségletét mintegy 15 csésze kávé fedezné… Ezt leszámítva a kávé tápértéke teljes egészében a hozzáadott tejtől és cukortól származik!

A kávé és a koleszterin

Egyes vizsgálatok szerint az erős kávésok, akik legalább 6 csészével isznak meg naponta, nagyobb valószínűséggel szenvednek szívbetegségtől.

A megnövekedett kockázat azonban inkább a kávékészítés módjával függ össze, semmint a koffeintartalommal! ⇒ Az eszpresszógépen, illetve a kávéőrleményhez adott víz felforralásával történő kávékészítés során a kávébabból két vegyület szabadul fel: a kafesztol és a kaveol, amelyek növelik a koleszterinszintet és így a szívbetegség kockázatát. E két vegyület a papírfilterrel átszűrt kávéban például nem található meg…

Kávéivás után szaporább lesz a szí-verés, a vérnyomás pedig kissé megemelkedik, de a mértékletes kávézás önmagában nem okoz magas vérnyomást! A magas vérnyomásban szenvedőknek sem kell feltétlenül búcsút mondaniuk a kávénak.

Sokáig úgy tartották, hogy akinek már volt infarktusa, többé nem kávézhat – legfeljebb koffeinmentes kávét ihat -, mert a kávé ritmuszavarokat idézhet elő, és növeli a következő szívinfarktus kockázatát. Újabb kutatások szerint azonban a szűrt kávé nem okoz ritmuszavarokat az infarktuson átesett betegeknél sem, így a betegeket nem kell teljesen eltiltani a kávéivástól!

A kávé mint hashajtó

A koffein önmagában nem hashajtó. Valójában a koffeinmentes kávé erősebb hashajtó, mint a rendes kávé, és a kutatók mindmáig nem tudták megállapítani, melyik az a vegyület a háromszázból, amelyik fokozza a bélmozgást.

A koffeinről viszont bebizonyosodott, hogy vizelethajtó!

Kockázatok:

  • Azt az álláspontot, mely szerint a kávéivás növelné a hasnyálmirigyrák vagy más rosszindulatú betegségek kockázatát, a szakértők elvetették, sőt egyes újabb kutatások arra utalnak, hogy a kávé valamelyest védhet a vastagbélrákkal szemben…
  • A nőknek azonban vigyázniuk kell a kávéval, mert számos újabb keletű vizsgálat szerint azoknál, akik 3-4 csészénél többet isznak meg naponta, megnő a változás kora utáni csontritkulás kockázata!
  • A kávét a migrén legismertebb előidézői között tartják számon.
  • Sokan tapasztalják azt is, hogy a későesti kávézás álmatlanságot okoz.

Aki azért iszik koffeinmentes kávét, hogy elkerülje annak élénkítő hatását, egyéb káros vegyületeknek teszi ki szervezetét! Azok közül a szerves oldószerek közül ugyanis, amelyeket a koffein kioldására használnak, legalább kettőről kimutatták, hogy állatokban rákkeltő hatású – Egyiküket ma már nem alkalmazzák. Régebbi, természetesebb, de nem túl hatékony módszer volt a koffein vízzel történő kioldása.

Igazi kávé: Kik isszák a legtöbbet?

A kávéivásban a skandinávok erősen a világelitbe tartoznak: évente és személyenként 612 csészényit hörpintenek fel. E kávémennyiség előállításához 9 kg kávébabra van szükség. Az angolokra viszont, akik inkább teakedvelők hírében állnak, fejenként és évente alig fél kiló kávébab jut, ami csupán 34 csésze kávénak felel meg…

595
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]