TÉMÁK, Kategóriák

Orvosmentes tippek a magas koleszterinszint szabályozása kapcsán

554
HOZZÁSZÓLÁS:

A szívbetegségek, az érrendszeri betegségek és még sok más halálos betegséggel kapcsolatban, az egészségügy és a közbeszéd kitüntetett figyelmet szentel a koleszterinnek. Reklámok és publikációkoleszterin-csokkentesk ezrei szóltak az elmúlt 1-2 évtizedben a koleszterinről, mint az egészségünket meghatározó egyik legfontosabb vegyületről. Az igazság az, hogy még az orvosok sem tudják pontosan milyen és mekkora szerepe van a koleszterinnek, a különböző halállal is végződő betegségek kialakulásában. Sajnos az előbbiek miatt, nem teszünk különbséget a káros koleszterin, illetve a szervezet számára elengedhetetlen koleszterin között, a legtöbben úgy tudják, hogy a koleszterin rossz hatással van az egészségre.

A magas koleszterinszintet örökölni is lehet, de a legtöbbünknél, az elhízás és a zsíros étrend a legfőbb okozó.

A magas koleszterinszint jellemzése

A koleszterint, mely egy zsíros, viaszos anyag, a máj termeli, átlagban napi 1 g-ot. A koleszterin a sejtek nagyon fontos összetevője, így például az epesavak illetve a D-vitamin és egyes hormonok termelődési folyamatában is kulcsszerepe van. Természetesen a magas koleszterinszint a vérben, elősegíti a szívbetegségek kialakulását, növeli azok lehetőségét.

Magas koleszterinszint esetén, az étrendünkből a telített zsírsavak kiiktatása a legfontosabb, így a koleszterinszint 5-15%-kal lejjebb vihető. Friss kutatások szerint, az elemi rostokat tartalmazó tápanyagok, mint a zabliszt, grépfrút, az aszalt gyümölcsök vagy a bab, tovább csökkentheti a koleszterinszintet.
Ami fontos, hogy a fokhagymában lévő összetevők, a májban a koleszterintermelődésre vannak hatással, így életünk során, a sok fokhagyma fogyasztásával, meggátolhatjuk a vérfalakra lerakódó zsiradékképződés kialakulását.

Psyllium

Napjainkban a psyllium legfontosabb hatásának azt tekintjük, hogy csökkenti a koleszterin mennyiségét a szervezetben. A napi 3 alkalommal, 1 teáskanálnyi psyllium már 8 nap elteltével a koleszterinszint jelentős csökkenését hozza. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a magas koleszterinszint jelentős csökkenését eredményezi. A psyllium fogyasztása, a szívinfarktus előfordulásának kockázatát mérsékelheti. A koleszterinszint 1%-os csökkenése a szívinfarktus valószínűségének 2%-os csökkenésével jár. Kutatások kimutatták, hogy a psyllium 5%-al csökkentheti a vér koleszterin szintjét.

Lucerna

Állati kísérletek kimutatták, hogy a lucerna levelei segítenek a koleszterinszint csökkentésében és meggátolják a vérlemezkék lerakódását az artériák falán. A magas koleszterinszint és a vérlemezkék lerakódása szívbetegséghez és szívrohamhoz vezethet.

A lucerna csírájának is hasonló, gyógyító hatása van. Az állatkísérletek eredményei nem feltétlenül alkalmazhatók emberekre, de több emberi kísérlet is, jelentős koleszterinszint-csökkenést mutatott ki, nagy mennyiségi lucerna fogyasztásakor.

Szezámmag, Napraforgómag

Nem is meglepő, hogy a szezámmag és a napraforgómag a koleszterin csökkentésében kulcsszerepet játszanak, azzal hogy nagyon sok bennük a fitoszterol, ami mint tudjuk koleszterincsökkentő. A Virginia Polytechnic Institute and State University biokémiai és kémiai tanszékének kutatásai során, 27 diófélét és magot vizsgáltak, melyek közül a szezámmagnak volt a legnagyobb fitoszterol-tartalma, pontosabban 100 g-onként 400 mg. A béta-szitoszterol, a mag és diófélékben megtalálható, kiemelten fontos fitoszterol, erős koleszterincsökkentő hatásairól ismert.

Kurkuma

Kísérletek kimutatták, hogy a kurkuma is csökkenti a szervezet koleszterin szintjét. Egy másik vizsgálat azt mutatta, hogy gátolja a szívinfarktust és egyes szívrohamokat előidéző belső vérrögök képződését. Bár az állatkísérletek nem szükségképpen érvényesek az emberre is, a kurkuma az ajánlott mennyiségekben ízletes és ártalmatlan fűszer és a fenti vizsgálati eredmények szerint talán másban is hasznos számunkra.

Ginzeng

Számos keleti és nyugati kutatás szerint, a ginzeng, csökkenti a koleszterinszintet. A nagy sűrűségű lipoproteinek szintjét növelve meg. A ginzeng csökkenti a szívinfarktus kockázatát is. Ha a szivet vérrel ellátó artériák a bennük lerakódott koleszterintől beszűkülnek és vérrögök képződnek, az eredmény szívinfarktus. A ginzengnek továbbá van véralvadást gátló hatása is, amely csökkenti a vérrögképződés kockázatát, így az infarktusokat.

Lapkeszeg

Kísérletek mutatják, hogy kutyákban csökkenti a koleszterinszintet. A lapkeszeg készítmények folyamatos használatával a vér koleszterinszintje bizonyítottan az embernél is csökken.

Sáfrány

Számos állatkísérlet azt mutatta, hogy az injekciós úton bejuttatott krocetin a koleszterinszint jelentős csökkenését eredményezi. Persze a szájon át fogyasztott sáfrány esetenként alacsonyabb hatást fejthet ki, mint az injekciós kezelés az aktív hatóanyaggal. Kísérletek folyamán kimutatták, hogy a növény valóban hatásos a szívrohamok megelőzésében.

Spanyolország bizonyos tájain élők között a szívinfarktus előfordulási valószínűsége a viszonylag zsírdús ételek ellenére nagyon alacsony. E tényt egyes szakértők annak tudják be, hogy a főzéshez igen elterjedten használnak olívaolajat. Más kutatások szerint a jelenséget még inkább a spanyol konyhaművészetben szintén gazdagon alkalmazott sáfrány, védő hatása okozza.

Articsóka

A szabványosított articsókakivonatot a magas koleszterin és a triglicerid szabályozására is alkalmazzák a kísérletek kimutatták, hogy az articsóka flavonoidja a luteolin, illetve az articsókában lévő cynarin nevű vegyület megelőzte, a “rossz” koleszterin oxidációját, az LDL-t, amely a szív és érrendszeri betegségek legfőbb kockázati tényezője. Az articsóka kiváló tápanyag mely rostokat, káliumot, magnéziumot, szembarát karotinoidokat, luteint és zeaxantint is tartalmaz.

Shiitake gomba

A shiitake gombában jelentős mértékben előforduló béta-glukánok, kísérletek szerint védelmet biztosítanak a szervezet számára, beleértve a fertőzések elleni fokozott védekezést, a májvédelmet, illetve a szívünkre és az érrendszerünkre kifejtett gyógyító hatást. A béta glukánok megállították az egerekben lévő tumorok kifejlődését. Japán kutatók jelentései szerint, a shiitakegomba fogyasztásával, legalább 45%-kal csökkenthetjük a vér koleszterinszintjét, a gombában lévő eritadenin nevű összetevőnek köszönhetően.

Barna rizs

A barna rizs rost és fitotápanyagai által, segíthet koleszterin csökkentésében és megelőzhetjük vele a szívbetegségeket. A barna rizs olajában, egy másik alkotóelem is előfordul, az orizanol, amely ugyancsak elősegíti a vér koleszterinszintjének csökkenését.

Avokádó

A mexikói Instituto Mexicano del Seguro Socialban, 50 önkéntes naponta egy avokádót evett egy héten keresztül, egy hét után átlagosan 17%-os vérkoleszterin csökkenést tapasztaltak náluk. Ami ennél is fontosabb, hogy a koleszterinarányuk is megváltozott, pontosabban az LDL, a rossz koleszterin, melyek a szívbetegségeket idézi elő csökkentek, ugyanakkor a HDL, a jóhatású koleszterin szintje, mely védi a szervezetünket, megemelkedett. Az almában nagy arányban fordul elő béta-szitoszterol, melyről ugyancsak bizonyítékok vannak, hogy a vér koleszterinszintjét jelentősen csökkenti és férfiak esetében pedig a prosztata számára is védelmet nyújt.

Szezám

Az egyik legértékesebb olajos magvunk teli van E- és B-vitaminnal. Élelmi rostokban gazdag növény, csökkenti a vér koleszterinszintjét. Magas kalciumtartalma által vetekszik a tejével, jót tesz a serdülőkori alakváltozás, illetve az időskori csontritkulás esetén.

Magas koleszterinszint esetén tilos fogyasztani:

Telített zsírsavakat tartalmazó zsíros ételek, tojássárgája, állati belsőségek kiváltképpen a máj és az agyvelő, garnélarák.

554
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Login



Elfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!



Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]