TÉMÁK, Kategóriák

A koleszterin- és vérzsírcsökkentő fokhagyma

618
HOZZÁSZÓLÁS:

A fokhagyma az egyik legrégebbi fűszer- és gyógynövény. holgy-fokhagyma

Az ókori Kínában, a növény hazájában, állítólag már a „legendás császárok” idejében is különösen nagyra becsülték. A kínai császárok ugyanis folyamatosan kutatták a hosszú életet adó csodaszert, tehát valószínűleg a fokhagyma sem kerülte el a figyelmüket.

Az orvostudomány sokáig fenntartással kezelte azt a népi gyógyászat körében elterjedt megállapítást, miszerint a fokhagyma segít megelőzni az erek meszesedését. Tartott ez mindaddig, míg 1975-ben a tudomány képviselői fokhagymával etetett nyulaik segítségével egyértelmű eredményeket nem tudtak felmutatni. Ezeknél a nyulaknál az érelmeszesedés mértéke 50%-kal alacsonyabb volt, mint más nyulak esetében, amelyek a fokhagyma kivételével ugyanazt az érelmeszesedést serkentő takarmányt kapták.

A fokhagyma koleszterin- és vérzsírcsökkentő hatása

Nem sokkal ezek után (Kerekes és Faszt) megállapították, hogy a fokhagymának az emberi szervezetben koleszterin- és vérzsírcsökkentő hatása is van. E funkcióért az allicin nevű hatóanyag felelős. – Az anyag megnevezése a hagymafélék latin Allium megjelöléséből szá-mazik. Az allicin minden hagymafélében megtalálható, de legnagyobb arányban a fokhagymában és a medvehagymában fordul elő.

A fokhagymából készített kivonatok elsősorban azokat a vérzsírokat szorítják vissza, amelyek az érelmeszesedésért felelősek. Ezek az alacsony sűrűségű vérzsírok (LDL- Low Density Lipoproteine, “rossz koleszterin”). A kivonatok hatására azonban nő azon vérzsírok mennyisége is, amelyek gátolják az erek meszesedését. Ezek a nagy sűrűségű vérzsírok (HDL – High Density Lipoproteine, “jó koleszterin”). Ily módon a fokhagyma beavatkozik szervezetünk finom mennyiségi arányaiba, és felbillenti az egyensúlyt az egészségesebb és a hosszabb élet javára.

A fokhagyma (medvehagyma és más növények) allicinjének koleszterincsökkentő hatása azon is alapulhat, hogy a vérplazmában szabadon előforduló koleszterinnel összekapcsolódva lehetővé válik annak elszállítása és eltávolítása.

Érdekes látni, hogyan támasztja alá, magyarázza és erősíti meg a modern tudomány az emberiség több ezer éves megfigyeléseit.

618
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]